Een lijstje van wat in 2019 in webdesign te zien zal zijn.

 

Doe maar lekker gek design

Terug naar 1995… Lelijk kleurgebruik. Schokkerige gif-animaties, blauw-onderstreepte links, ouderwetse knoppen, verloopjes, slagschaduwtjes en bekende fonts uit de begintijd van internet. 

Less is more design

Ooit begon Apple hiermee, die het weer had gejat van Braun, de minimale vormgeving. Cleane productfotografie, vrijwel zonder kleurgebruik, functioneel, schreefloze typo en met een paar ‘standaard’ iconen. Less is more, de essentie van vormgeven en visueel communiceren. razend moeilijk.

Meer asymmetrical layout design

Waar begin je op zo’n pagina? Scrollen van boven naar benee en terug of van links naar rechts en retour. Veel witruimte en elementen die inladen van onverwachte kanten. Anarchie op je scherm. Uitlijnen hoeft niet meer. Het is geen grafische vormgeving meer, het is online!

Alle kleuren door elkaar design

Lelijk, pijn aan je ogen ontwerpwerk door een kleurenblind. Maar ook metallic kleuren? Geen pretje zo’n site.

Big fonts design

Knallen met koppen als het om typografie gaat. Schreefloze fonts met karakter zoals de Monserrat , Proxima Nova, GT Walsheim als het maar groot is. En het liefst in kapitalen (hoofdletters).

Alles in een grafisch beeld design

Grafisch vormgevers halen hier alles uit de kast om het verhaal maar te kunnen weergeven met pijlen, kleuren, balkje en bolletjes. (infographics)

Leve de UI animatie design

De fraaie UI-animatie zijn in opkomst. Remmen, stoppen, stuiteren… alles beweegt. Vriendelijk om te zien. Entertainment binnen de pagina.

Spatjes verloopjes design

Heel veel kleine, ongelijkvormige spetjes, spatjes envlekjes die een schaduw, halftransparant of verloop maken. Ooit bedacht door de grote Franse illustrator Cassandre op zijn weergaloze posters.

Met video meer design

Video op een home-page beweegt ook de gebruiker. Een paar seconden bewegend beeld leuk, maar ajb geen complete promofilm. Gebruikers komen binnen om verder te navigeren. Waar staat dan de navigatie… In de video? Video-background, zoiets dus, illustratief beeld, sfeer, geen compleet verhaal. 

Artwork based design

Ooit zagen we de stockfoto’s die iedereen gebruikte. Gevolgd door de simpele icoontjes en illustraties. Maar nu wordt het tijd voor echte creativiteit. Huur een echte illustrator in en je krijgt een uniek design.