Snelheid

Berichten en pagina’s voelen sneller aan, dankzij ‘lazy-loaded’ afbeeldingen.

Afbeeldingen kunnen je verhaal veel impact geven, maar zij kunnen soms je site langzaam maken.

In WordPress 5.5 wachten afbeeldingen met laden totdat zij door het scrollen in beeld komen. De technische term is ‘lazy-loading’.

Op mobiel kan lazy-loading ervoor zorgen dat browsers geen bestanden downloaden die bedoeld zijn voor andere apparaten. Dat bespaart je lezers kosten voor datagebruik en helpt de levensduur van de batterij te verlengen.

Zoeken

Zeg hallo tegen je nieuwe sitemap.

WordPress sites werken goed met zoekmachines. WordPress 5.5 bevat nu standaard een XML-sitemap, die zoekmachines helpt je meest belangrijke pagina’s te vinden vanaf het moment je live gaat met je site.

Daardoor vinden meer mensen je site, en dat geeft je meer tijd om ze te boeien, om ze vast te houden en te converteren naar abonnee, klant, of hoe jij succes definieert.

Beveiliging

Auto-updates voor plugins en thema’s

Je kan nu in de WordPress-admin instellen dat plugins en thema’s automatisch worden geüpdatet — of niet natuurlijk! Zo weet je zeker dat je site altijd de meest recente code draait.

Je kan auto-updates in- of uitschakelen voor elke plugin of elk thema die je hebt geïnstalleerd — alles op dezelfde schermen zoals je gewend bent.

Updaten d.m.v. het uploaden van ZIP bestanden

Als handmatig updaten van plugins en thema’s je ding is, dan is dat nu ook eenvoudiger — simpel een ZIP bestand uploaden.

Markeringen van de blok editor

Wederom zit de laatste release van WordPress bomvol spannende nieuwe functies voor de blokeditor. BijvoorbeeldVideo: In de editor toont de block-inserter twee tabbladen, Blokken en Patronen. Het tabblad Patronen is geselecteerd.

Er zijn verschillende blok lay-outs in dit tabblad. Na het scrollen door opties, waaronder knoppen en kolommen, wordt een patroon gekozen genaamd “Grote header met een header”. Dit voegt een cover blok toe, dat is aangepast met een foto en de naam van de WordPress 5.5 jazzmuzikant.


Blokpatronen

Nieuwe blokpatronen maken het simpel en leuk om prachtige, complexe lay-outs te maken door gebruik te maken van een combinatie van tekst en media om je verhaal te vertellen.

Je vindt blokpatronen ook in een uitgebreid aanbod aan plugins en thema’s, en er worden continue nieuwe toegevoegd. Kies ze vanuit een enkele plaats — gewoon klikken en gaan!

Inline afbeelding bewerking

Vanuit het afbeeldingsblok kan je nu meteen je foto’s bijsnijden, roteren en inzoomen. Als je veel tijd besteedt aan afbeeldingen, dan kan dit je uren besparen!

De nieuwe blok bibliotheek

Het is nu makkelijker dan ooit om het blok te vinden wat je nodig hebt. De nieuwe blok bibliotheek is in de blok-editor gebouwd, zodat je nieuwe bloktypes kunt installeren voor je site zonder de editor te verlaten.

En zo veel meer.

De hoogtepunten hierboven zijn maar een klein gedeelte van de nieuwe mogelijkheden van de blokeditor die je net hebt geïnstalleerd. Open de blokeditor en geniet!

Toegankelijkheid

Iedere release voegt verbeteringen toe aan de toegangkelijke publicatie ervaring, en dat blijft waar voor WordPress 5.5.

Nu kun je links kopiëren in mediaschermen en modale dialogen met een knop, in plaats van te proberen een regel tekst te markeren.

Je kan ook metaboxen verplaatsen met je toetsenbord, en afbeeldingen in WordPress bewerken met je ondersteunende apparaat, omdat het de instructies in de afbeeldingseditor kan lezen.

Voor ontwikkelaars

WordPress 5.5 komt ook met een grote hoeveelheid wijzigingen alleen voor ontwikkelaars.

Server-zijde geregistreerde blokken in de REST API

Het toevoegen van endpoints voor bloktypes betekent dat JavaScript apps (zoals de blokeditor) definities op kunnen halen voor alle blokken die zijn geregistreerd op de server.

Dashicons

De Dashicons bibliotheek heeft zijn laatste update gekregen in 5.5. Het voegt 39 blokeditor pictogrammen toe samen met 26 andere.

Definieer omgevingen

WordPress heeft de manier waarop waarop het type omgeving van je site (staging, productie, etc) wordt gedefinieerd gestandaardiseerd. Haal het type op met wp_get_environment_type() voor alleen de daarvoor bedoelde code uit.

Gegevens doorgeven aan template bestanden

De template-laadfuncties (get_header()get_template_part(), etc.) hebben een nieuw $args-argument. Je kan vanaf nu een hele array aan data meegeven aan deze templates.

Meer wijzigingen voor ontwikkelaars

  • De PHPMailer bibliotheek heeft een grote update gehad, van versie 5.2.27 naar 6.1.6.
  • Krijg preciezere controle over redirect_guess_404_permalink().
  • Sites die gebruik maken van PHP’s OPcache hebben een betrouwbaardere cache-invalidatie dankzij de nieuwe wp_opcache_invalidate()-functie tijdens updates (ook van plugins en thema’s).
  • Aangepaste berichttypen die aan de categorie-taxonomie zijn gekoppeld, kunnen nu via opt-in de standaardterm te ondersteunen.
  • Standaardtermen kunnen nu worden gespecificeerd voor aangepaste taxonomieën in register_taxonomy().
  • De REST API ondersteunt nu officieel het specificeren van standaard metadata waarden via register_meta().
  • Je krijgt bijgewerkte versies van de volgende gebundelde libraries: SimplePie, Twemoji, Masonry, imagesLoaded, getID3, Moment.js, and clipboard.js.

Consulteer de Field Guide voor meer informatie!

Er zitten ontzettend veel fijne verbeteringen voor ontwikkelaars in WordPress 5.5. Als je meer wil weten hoe je je sites, thema’s en plugins beter kunt maken, bekijk dan de WordPress 5.5 Field Guide.

Delen: